Wat is omgekeerde DNS (reverse DNS) en waarom is dit belangrijk?

Omgekeerde DNS is het koppelen van IP-adressen aan domeinnamen - het tegenovergestelde van voorwaartse (normale) DNS die domeinnamen aan IP-adressen koppelt.

Omgekeerde DNS staat los van het normale DNS

Forward DNS voor "abc.nl" dat wijst naar IP-adres "1.2.3.4", betekent niet noodzakelijk dat reverse DNS voor IP "1.2.3.4" ook wijst naar "abc.nl". Dit komt van twee afzonderlijke sets van gegevens.

Een speciaal PTR-record type wordt gebruikt om reverse DNS entries op te slaan. De naam van het PTR-record is het IP adres met de segmenten omgekeerd + ".in-addr.arpa". Bijvoorbeeld de reverse DNS entry voor IP 1.2.3.4 zou opgeslagen worden als een PTR-record voor "4.3.2.1.in-addr.arpa".

Reverse DNS is ook verschillend van forward DNS in wie de zone (domeinnaam) naar uw DNS server wijst. Met forward DNS wijst u de zone naar uw DNS-server door die domeinnaam bij een registrar te registreren. Bij omgekeerde DNS moet uw internetprovider (ISP) de zone ("....in-addr.arpa") naar uw DNS-server verwijzen (of "sub-delegeren"). Zonder deze sub-delegatie van uw ISP zal uw reverse zone niet werken.

Reverse DNS wordt meestal door mensen gebruikt om na te gaan waar een bezoeker van een website vandaan kwam, of waar een e-mailbericht vandaan kwam, enz. Het is meestal niet zo belangrijk als forward DNS - bezoekers kunnen uw website nog steeds bereiken zonder reverse DNS voor uw web-server IP of het IP van de bezoeker.

Reverse DNS tool

U kunt met de reverse DNS tool van domein360 uw reverse DNS controleren. U kunt deze tool zo vaak gebruiken als u wilt zodat u uw DNS kunt controleren.